JonneRinne

Eikö liiton miehelle mikään riitä?

Lännen media on tänään uutisoinut siitä, kuinka poliisit ja heitä edustava Suomen Poliisijärjestöjen Liitto (SPJL) on ollut tyytymätön hallitusohjelmaan kirjattuun poliisien määrän lisäykseen. Onhan yleisesti tiedossa, että hallitusta muodostettaessa jakovaraa on vain rajallisesti, ja nythän poliisi sai kuitenkin lisärahoituksen 300:n lisäpoliisin kouluttamiseksi. Oikeutettua onkin kysyä, eikö tilanteeseen tulisi olla tyytyväinen jatkuvan valittamisen sijaan?

Jokainen tehokkaasti toimiva edunvalvontaorganisaatio on tehnyt hartiavoimin töitä sen eteen, että heidän edustamansa taho huomioidaan uutta hallitusohjelmaa kirjoitettaessa. Se, että poliiseja edustavana liittona vaadimme poliisien määrän lisäämistä vähintään 650:lla ei kuitenkaan tarkoittanut sitä, että kyseessä olisi ollut hatusta heitetty luku, joka olisi toimitettu suureen toiveiden tynnyriin. Tilanne kentällä ja tutkinnassa on mm. työssäjaksamisen osalta jo niin kriittinen, että kansalaisten oikeutettujen odotusten mukaisen kohtuullisen palvelutason turvaamiseksi tarvittaisiin välttämättä ko. lisäys poliisin rivivahvuuteen. Lisäksi ko. lisäys olisi ollut mahdollista toteuttaa vielä kuluneen hallituskauden aikana.

Poliittinen päättäjä on hallitusohjelmassaan linjannut myös, että poliisin tulee määritellä enimmäisvasteajat haja-asutusalueille, vahvistettava lähipoliisitoimintaa, raskaan liikenteen valvontaa, ennalta estävän työn määrää ja nettirikollisuuden, ihmiskaupparikosten, terrorismin ja rahanpesun tutkintaa ja torjuntaa.

Käsillä on tilanne, jossa henkilöstömäärän lisäys jäi kauaksi tavoitteesta samalla, kun poliittinen päättäjä käytännössä ohjasi sekä budjetoitavan lisäresurssin (tulevat 300 poliisimiestä) että osan jo rivissä olevista resursseista em. tehtävien hoitamiseen. Oikeusvaltiossa päättäjillä on tähän toki oikeus. Mutta eikö kaikkia lueteltuja toimia tulisi hoitaa poliisin toimesta jo lähtökohtaisestikin ilman, että niiden suorittamiseen tarvitaan erillistä poliittista ohjausta?

Johtoajatuksena tulisikin olla, että lainsäätäjä lakeja säätäessään ja asettaessaan poliisin niitä valvomaan huolehtii samalla siitä, että viranomainen on resursoitu tehtävien edellyttämällä tavalla. Tällöin, jos lisäresurssia ei ole tai sitä ei haluta antaa, tulee tehdä päätös siitä, mitä tehtäviä viranomaiselta otetaan pois. Kaikissa muissa tapauksissa jousto tapahtuu jo nyt jaksamisensa rajoilla olevan virkakunnan toimesta. Tämä ei pitkällä aikavälillä voi olla näkymättä organisaation toimintakyvyssä ja siten myös asiakkaiden saamassa palvelutasossa.

Suomen poliisivoimien vahvistaminen 650:lla tai vaikka 1000:lla ei sekään olisi ollut pohjoismaisessa mittakaavassa suurikaan ihme. Olemme tälläkin hetkellä poliisiresursseilla mitattuna ja muihin Pohjoismaihin verrattuna sisäisen turvallisuuden lilliputtimaa. Toimintaympäristön muutos edellyttää myös Suomen osalta sitä, että poliisimiesten lukumäärää ryhdytään määrätietoisesti kasvattamaan kohti pohjoismaista tasoa. Tämä tarkoittaa poliisiresurssin kasvattamista tuhansilla. Poliisin koulutuksen kestäessä vähintään kolme vuotta tulee lisäksi huolehtia siitä, että asian suhteen ollaan riittävästi etupellossa.

Ja lopuksi. Älkäämme enää toistako kuluneen vuosikymmenen alun virhettä, jossa poliiseja koulutettiin, mutta heidän työllistämiseen asti rahat eivät kuitenkaan riittäneet ja työttömiä poliiseja oli useita satoja. Jokaiselle Poliisiammattikorkeakouluun hyväksytylle ja opintonsa hyväksytysti suorittaneelle tulee löytyä työpaikka. Töitä riittää kyllä.

 

Jonne Rinne

puheenjohtaja

Suomen Poliisijärjestöjen Liitto ry

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Toim. huom.: myös poliisinaisten määrän lisäys olisi hyödyllistä. :-)

Käyttäjän JonneRinne kuva
Jonne Rinne

Kiitos kommentistasi. Täysin samaa mieltä.

Poliisin on tehtävässään noudatettava tarkoin lakia. Poliisilain 12 §:n mukaisesti poliisimiehiö poliisimiehiä ovat valtioneuvoston asetuksella tarkemmin säädettävät päällystöön, alipäällystöön ja miehistöön kuuluvat virkamiehet.

Keskustelua on käyty jonkin siitä, pitäisikö termi muuttaa. Jonkun mielestä organisaatio (poliisi) ja sitä edustava virkamies (poliisi) voisivat tässä tapauksessa mennä ristiin, mutta itse pidän erheen mahdollisuutta varsin marginaalisena.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Helpoin vaihtoehto olisi kai muuttaa organisaatiota tarkoittava termi, vaikka poliisilaitos tms., koska siinä ei tarvitse miettiä sukupuolineutraaliutta.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Jonne Rinne, kysy hallitukselta, ettekö saisi 100 poliisia lisää talousrikosten selvittämiseen, koska keskimäärin yksi talousrikospoliisi tuo valtiolle rahaa seitsenkertaisesti tämän poliisin palkan.

Eikö se ollut niin että Kataisen hallitus vähensi talousrikospoliisien resursseja?
Ja eikö suuri osa poliiseista äänestä juuri Kokoomusta?

Henry

Käyttäjän JonneRinne kuva
Jonne Rinne

Kiitokset kommentistasi.

Tuohon seitsenkertaisuuteen en osaa suoralta kädeltä ilman tarkempaa tilastotietoa otta kantaa, vaikka itsekin olen talousrikostutkijana työskennellyt. Tärkeintä on kuitenkin, että a) talousrikoksista annetaan lainmukainen tuomio ja b) rikoksella saatu hyöty tuomitaan valtiolle menetetyksi.

Suomessa suurin osa yrittäjistä toimii lakien ja asetusten mukaan ja hoitaa verot ja maksut ajallaan. Tämän takia valtion ja siten myös poliisin tulee osaltaan voida valvoa, että lakia noudattavilla on edellytykset toimia markkinoilla ilman, että lakia noudattamattomat saavat kilpailuetua itselleen.

Talousrikostutkintaan on kuluneella vuosikymmenellä kyllä tullut ns. "korvamerkittyä" tilapäisrahoitusta, joka uuden hallitusohjelman mukaan muutetaan pysyväksi tulevan vuosikymmenen alussa. Tämä on erittäin hyvä ja tervetullut linjaus.

SPJL:n jäsenkyselyiden mukaan poliisikunta on puoluekannassaan varsin heterogeenistä. Äänestyskäyttäytymisen osalta en tarkemmin osaa sanoa, mutta uskon että myös muiden puolueiden kuin kokoomuksen äänestäjiä löytyy poliisikunnasta.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tuosta seitsenkertaisesta en minäkään ole ihan varma - luin siitä vuosia sitten. Saattoi olla joku verohallituksen alainen yksikkökin.
Joka tapauksessa kandeis varmaan teettää laskelma kuinka kannattavaa tällainen taloustrikoistutkiminen on ja sitten vedota siihen, kun keskustelette politikkojen kanssa tai avaudutte näin suurelle yleisölle.

Laitoin juuri toiseen blogiin kommentin, joka lienee avaavan hieman kuinka suuresta ongelmasta on kyse. Laitan sen tänne.
http://jukkakopra.puheenvuoro.uusisuomi.fi/276926-...

Ja vielä: Olen samaa mieltä tuosta, ettei rikollisille saa antaa kilpailuetua, koska se pakottaa rehellisetkin yrittäjät vähintään harmaalle alueelle tai konkkaan. Esimerkkinä rakennusala.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ja vielä tämä:
TalousSanomat:
Poliisi osakerekisteristä: "Se kiinnostaa järjestäytyneitä rikollisia"

Osakeomistusten hallintarekisteröinti piilottaisi osakkeiden todelliset omistajat ja tekisi rikoksista helpompia, Helsingin poliisi ja Keskusrikospoliisi sanovat."

https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-...

Henry

Käyttäjän JonneRinne kuva
Jonne Rinne Vastaus kommenttiin #8

Tervehdys.

SPJL:n tiedotteesta käy ilmi, miksi resursseja tarvitaan laajasti kentälle ja tutkintaan eikä pelkästään talousrikostutkintaan:

https://www.spjl.fi/liitto/ajankohtaista/uutiset/s...

Rikoshyödyn osalta ymmärrän argumenttisi täysin. Toisaalta poliisin perustehtävä ei ole pelkästään rikoshyödyn kerääminen ja resurssien kohdentaminen sen mukaisesti, vaikka se olisikin perusteltavissa. Sen sijaan viranomaisen tehtävänämme on puuttua kaikkeen laissa kiellettyyn toimintaan ja suorittaa asiassa esitutkinta riippumatta siitä, kuinka paljon rikoshyötyä olisi mahdollisesti saatavissa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #9

Joo, ymmärrän poliisin perustehtävän.
Mutta eikö liiton perustehtävä ole pitää huolta siitä, että poliisit jaksaa.
Eli tarkoitin sitä, että kun olette saaneet mahdollisimman paljon poliiseja, niin sitten teette "tarjouksen josta ei voi kieltäytyä":
Lisää talousrikospoliiseja (ja koulutusta tähän) ja valtion kassaan kilisee enemmän rahaa kuin mitkä on 'lisäpoliisien kulut' ".

Kuka politikko uskaltaa estää rahan tuloa?
Kepu osaa opettaa iltalypsyn. :)

Henry

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Jostain syystä liittonne oli aika hiljaa aikana jolloin poliisien suosikkipuolueet kokoomus ja myöhemmin myös perussuomalaiset leikkasivat poliisien määrää. Nyt kun hallitus koostuu muista puolueista ja on lisäämässä poliisien määrää katsotte tarpeelliseksi ottaa kantaa kriittisesti. Eikö tässä ole pieni ristiriita?

Käyttäjän JonneRinne kuva
Jonne Rinne

Itse olen ollut aktiivi vuodesta 2003, valtuuston puheenjohtaja vuodesta 2013 ja liittopuheenjohtaja 2017. Tuona aikana olemme mielestäni olleet jäsenistömme asian takana täysin riippumatta siitä, kuka milloinkin on hallituksessa ja kuka oppositiossa. Kritiikit ja kehut ovat koskeneet päätöksiä eikä sitä, kuka niitä on ollut tekemässä.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Tasa-arvo vaatii liiton naisen esiintuloa.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Perstuntumalta sanoisin, että poliisit ovat olleet maltillisimpia ammattiryhmiä etujensa suhteen. Ainakin ulostuloissaan. Verraten vaikka hoitajiin, jotka on hyvä verrokkiryhmä. Silti poliisien toimintakenttä on muuttunut varmasti haasteellisemmaksi, joten voisi olettaa, että ulostulot voisivat olla tiukempiakin.

Tiedä sitten tuntuuko poliisista siltä että hänen työtään arvostetaan Suomessa.

Moni muu ammattiryhmä ainakin väittää ettei arvostusta ole. Ainakin kun katsovat palkkanauhojaan. Ei tule mieleeni, että poliisit olisivat palkoistaan valittaneet vaikkeivat kovaa tiliä teekkään.

Mielestäni poliisit ovat olleet asialinjalla. Tuota on pakko arvostaa. Neuvotteluasemia se ei välttämättä kilpahuudossa takaa.

Ehkä pätee se sääntö, ettei sillä suurta hätää ole joka suurimman metelin pitää vaan sillä joka on vaiti.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Niin, 70-luvun lakosta tuli aika kovasti turpiin.

Henry

Toimituksen poiminnat