JonneRinne

Promillepeliä ja poliisitoimintaa

Sisäministeri Kai Mykkänen otti HS:n mielipidekirjoituksessaan (7.4) kantaa reservipoliisia koskevaan kysymykseen. Julkisen keskustelun perusteella on saattanut syntyä käsitys siitä, että Suomen Poliisijärjestöjen Liitto (SPJL) vastustaisi kategorisesti kaikkia poliisiin tehtäviä uudistuksia. Näin ei tietenkään ole. Haluamme kuitenkin nostaa julkiseen keskusteluun kaikki sellaiset hankkeet, joiden yhteydessä poliisille kuuluvia oikeuksia ja velvollisuuksia siirretään kokonaan tai osittain koulutetun, virkavalan vannoneen ammattikunnan ulkopuolelle. Tämä koskee kaikkea poliisitoimintaa sekä rauhan aikana että häiriötilanteissa tai poikkeusoloissa.

SPJL toimii sekä ammattipoliisien että myös mahdollisten reservipoliisien edunvalvojana ja oikeuksien puolustajana. Jos respo-hanke toteutuu, jäsenemme kouluttavat ja ohjaavat reservipoliiseja. Poliisipartion johtajina he myös kantavat viimekädessä juridisen vastuun partion toiminnasta siinäkin tapauksessa, että osa partiosta, siis reservipoliisi, ei ole saanut ammattipoliisin koulutusta. 

Valitettavasti reservipoliisia koskeva uudistus on vienyt huomion huomattavasti tärkeämmältä ja konkreettisemmalta hankkeelta, jonka SPJL on nostanut julkiseen keskusteluun. Suomeen tarvitaan jo nyt vähintään 700 uutta ammattipoliisia paikkaamaan poliisin riittämättömiä resursseja. Tämä vaatimus ei koske poikkeusoloja vaan tätä päivää ja sillä on konkreettinen vaikutus kansalaisten turvallisuuteen nyt ja tulevaisuudessa.

Kuten ministeri Mykkänen on korostanut, ei reservipoliisihankkeella ole vaikutusta ammattipoliisien määrään eikä se kilpaile poliisin resursseista. Reservipoliisin kustannuksetkin – ilman operatiivisen käyttöönoton kustannuksia – olisivat laskelmien mukaan vain alle promille poliisitoiminnan vuosittaisista kokonaiskustannuksista.

700:n uuden poliisin lisäys ja sitä koskeva asteittainen poliisin määrärahan lisäys muodostaisi niin ikään alle promillen suuruisen osuuden valtion vuosibudjetista. Lisäys jaksottuisi pidemmälle aikavälille sitä mukaa, kun uusia ammattipoliiseja saadaan rekrytoitua, koulutettua ja nimitettyä virkaan.

Kun puhutaan vaikkapa sotesta tai yritystuista, miljardit vilisevät toisensa perään, mutta tässä yhteydessä kyse on vain kymmenistä miljoonista, vaikka puhutaan Suomen sisäisestä turvallisuudesta. Suomessa on oltava turvallista asua, elää ja yrittää, minkä vuoksi on vaikea löytää yhtään sellaista poliittista tahoa, joka ei tätä tavoitetta kanssamme jakaisi. Tavoitteeseen pääsemiseksi edellytettävien konkreettisten toimenpiteiden tekeminen sen sijaan on osoittautunut hankalammaksi.

Tämä vaadittu alle promillen suuruinen lisärahoitus parantaisi ammattipoliisin toimintaa nykyhetkenä, tulevaisuudessa sekä myös mahdollisissa häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Lisärahoitus pitää istuttaa sekä budjettiin että seuraaviin hallitusohjelmiin riippumatta siitä, mitkä puolueet käyttävät valtion budjettivaltaa.

Olen sisäministeri Kai Mykkäsen kanssa täysin samaa mieltä siitä, että reservipoliisit eivät korvaa ammattipoliiseja.

 

Jonne Rinne
puheenjohtaja
Suomen Poliisijärjestöjen Liitto

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Hallituksen poliisille jo nyt aiheuttamaa vahinkoa on erittäin vaikeaa paikata nopeilla toimenpiteillä, koska edes mittavalla lisärahoituksella ei saada tähän hätään lisää ammattipoliiseja, joiden kouluttaminen kestää nykyään kolme vuotta.

Tällä hetkellä valmistuvat ja AMK:ssa opiskelevat riittävät nippa nappa täyttämään nykyisen poistuman. Mikäli poliiseja irtisanoutuu muista syistä kuin eläkkeelle jäädäkseen, on henkilötyövuosien saldo jo miinusmerkkinen.

Suomalaiset poliisit ovat samassa jamassa kuin vuoden 1940 brittilentäjät; vähiltä vaaditaan mahdottomia.

Suomessa on havaittavissa alkavaa "Ruotsin tautia," eli moni poliisi katselee siviilityömarkkinoita sillä silmällä jo Suomessakin. Työn haasteellisuus ja vaativuus eivät enää kulje käsi kädessä palkkauksen kanssa, joka sekin on eurooppalaisesti mitattuna alakantissa.

Kuitenkin väkilukuun (Eurooppa) suhteutettuna vähäväkisin poliisimme kykenee säilyttämään yhteiskuntarauhan likipitäen parhaiten. Siitäkään huolimatta kovin montaa poikkeustilannetta eivät poliisin henkilö- tai talousresurssit vuositasolla kestä.

SPJL:n ja poliisihallituksen on otettava rehdisti kantaa kipukohtiin ja tuotava painotetusti esille se seikka, ettei poliisi ole enää vuosiin kyennyt hoitamaan lakisääteisiä tehtäviään täysipainoisesti. Tämä on johtunut vain ja ainoastaan poliisin budjettiin viime vuosina tehdyistä erilaisista leikkauksista.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 7.4. vanhempi konstaapeli Ismo Soukola kirjoittaa näin:

"Sen lisäksi maahanmuuttajia varten ollaan luomassa ”ohituskaista” oikeaan poliisikoulutukseen kevyempine pääsyvaatimuksineen. Viimeistään tämä todistaa, että poliisikoulutusuudistuksessa oli pelkästään tarve päästä eroon opintososiaalisista eduista (opiskelijoiden vapaa majoitus ja ilmaiset ateriat) eli säästösyyt."

Mikä ihme tämä "maahanmuuttajille varattu ohituskaista" on?

https://www.kaupunkiuutiset.com/uutiset/280137-res...

Käyttäjän sarihaukkakonu kuva
Sari Haukka

SPJL:ssä ei ole tietoa tuollaisista suunnitelmista, vaikka tapaamme säännöllisesti Poliisiammattikorkeakoulun johtoa ja oppilaskunnan edustajia. Järjestöpäällikkömme Mika Nygård, joka vieraili koululla vähän aikaa sitten, on keskustellut myös pääsyvaatimuksista, mutta mitään vihiäkään maahanmuuttajille tarkoitetuista matalammista päästyvaatimuksista ei ole tullut esiin.

Tällaista huhua on tosin levitetty jo vuosia sitten, mutta silloinkin oli kyse eräänlaisista valmennuskursseista maahanmuuttajataustaisille, ei pääsykoevaatimusten madaltamisesta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Rinne: "Olen sisäministeri Kai Mykkäsen kanssa täysin samaa mieltä siitä, että reservipoliisit eivät korvaa ammattipoliiseja."

Tuosta varmaankin me kaikki kansalaiset olemme samaa mieltä. Kuitenkin näin tavallisena maallikkona näkisin näiden reservipoliisien hyödyttävän merkittävästi myöskin ammattipoliisien rutiinitöitä monissakin vähemmän koulutusta vaativissa töissä.

Samalla moni heikommin koulutettu nuori saisi mielekästä työtä ja me kansalaiset taas lisää turvallisuuden tunnetta esimerkiksi juuri kaduille ja partiointiin eri yleisötilaisuuksissa. Minusta idea on hyvä. Onhan nytkin jo kurssitettuja firmojen vartiointia hoitavia nuoria, joille riittää muutaman kuukauden koulutus.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Maallikko ei näe poliisin ammatin sisälle, mutta jotain vartiointi- ,henkilörekisteröinti- ja kuljetustehtäviähän ne reservipoliisit voisivat lähinnä tehdä.

Toimituksen poiminnat