JonneRinne

Poliisin resurssipula ja ilmastonmuutos

Yle kertoi 10.3. Poliisihallituksen suunnitelmista poliisien määrän lisäämiseksi. Poliisin lisäresursoinnin tarpeesta on puhuttu jo pitkään, joten ei ihme, että aika ajoin kysytään perusteluja määrän lisäämiseksi ja pohditaan, ovatko esitetyt perusteet riittäviä. Kysymys on oikeutettu, rahoitetaanhan poliisi puhtaasti verovaroin valtiossa, jonka velkaantumista ei vielä toistaiseksi ole saatu taitettua. Joten miksi juuri poliisitoimi ja sen lisäresursointi pitäisi nostaa kärkihankkeeksi?

Aihetta voi verrata ilmastonmuutokseen ja sen ympärillä käytävään keskusteluun. Yhä useampi tunnistaa ja tunnustaa ilmastonmuutoksen vaikutukset sääilmiöihin, oltiinpa muutosten juurisyistä tai aiheuttajista mitä mieltä tahansa. Toisaalta löytyy myös niitä, jotka valitsevat niin ilmastonmuutoksen kuin poliisitoimen osalta denialistisen linjan: kaikki todisteet kiistetään sen perusteluista riippumatta.

Ilmaston ja turvallisuusilmaston muuttumista yhdistää se, ettei muutos tapahdu hetkessä. Muutos on vaiheittaista, joten radikaalia käännekohtaa on vaikea osoittaa. Yhä useampi kansalainen ja virkaansa hoitava poliisi on huomannut turvallisuusilmaston muutoksen, vaikka ei voikaan sanoa, koska se tarkkaan ottaen tapahtui.

Ilmaston muutosta ja turvallisuustilanteen muutosta yhdistää myös ääri-ilmiöiden lisääntyminen. Saamme lukea uutisia myrskyistä ja sateiden aiheuttamien tulvien tai piinaavien helleaaltojen vaikutuksista alueilla, jossa niitä ei ole aiemmin tavattu. Poliisitoimeen liittyen esimerkiksi kyberrikollisuuden lisääntyminen tai terrorismi ovat rantautuneet myös Suomeen, vaikka olemme tottuneet pitämään maatamme lintukotona.

Silmien sulkeminen tai vähättely ei kuitenkaan saa ilmiötä katoamaan. Se ei myöskään poista poliisiorganisaation vastuuta sille kuuluvien tehtävien asianmukaisesta hoitamisesta. Vastuun kantaminen edellyttää vallitsevaan tilanteeseen suhteutettuna määrältään ja taidoiltaan riittävää poliisiresurssia, jolla on tarvittavat työkalut tehtäviensä asianmukaiseksi hoitamiseksi.

Vaikka sen paremmin ilmastonmuutos kuin yhteiskunnan muuttuminenkaan eivät ole vain omaa aikaansaannostamme, meidän on osallistuttava yhteisiin talkoisiin ongelmien ratkaisemiseksi. Poliisitoimen osalta joudumme lähtemään näihin talkoisiin takamatkalta, sillä muista Pohjoismaista ainoastaan Islanti on päättänyt pitäytyä poliisien määrän systemaattisesta kasvattamisesta. Olen blogissani kertonut siitä, kuinka esimerkiksi Tanskassa, Norjassa ja Ruotsissa poliisien määrän kasvattamiseen on sitouduttu määrätietoisesti ja laajalla rintamalla.

Ruotsissa poliisien määrän kasvattaminen ja maan sisäisen turvallisuuden ongelmien ratkaiseminen tulevat todennäköisesti keskustelun polttopisteeseen syksyn ja valtiopäivävaalien lähestyessä. Näin siitä huolimatta, että Ruotsissa poliisien määrä suhteessa väkilukuun on jo pitkän aikaa ollut huomattavasti suurempi kuin Suomessa.

Poliisin lisäresursointitarve on ilmeinen, tarkasteltiinpa asiaa kansallisesti tai kansainvälisenä ilmiönä. Poliisien määrän lisääminen ei kuitenkaan ole itseisarvo siinä mielessä, että siihen tulisi pyrkiä kaikissa olosuhteissa. Jos tilannekuva muuttuu niin, että turvallisuusriskien määrä kääntyy pysyvään laskuun ja kansalaiset tuntevat olonsa aiempaa turvallisemmaksi, tulee asia ottaa uudelleen tarkasteltavaksi.

Tällä hetkellä sekä kansalliset että kansainväliset indikaattorit näyttävät kuitenkin jotain aivan muuta. Poliisin lisäresursoinnin ja ilmastonmuutoksen osalta toimenpiteisiin pitääkin ryhtyä viipymättä, eikä vasta siinä vaiheessa, kun on aivan pakko.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Onkohan Ruotsissakin oluen etanolipitoisuuden desimaalia muutettu, kun sielläkin on näitä lakimuutoksen aiheuttamia ongelmia? Mielestäni Virossa ongelmat ovat pienempiä. Ehkä lakia kannattaisi hienosäätää muistuttamaan enemmän Viron vastaavaa? Onhan pieni muutos lakiin halvempikin ratkaisu ja lehdistä saamieni tietojen mukaan se poistaisi koko ongelman.

Käyttäjän LauriHeimonen kuva
Lauri Heimonen

Kun viimeaikaista ilmaston lämpenemistä näyttävät hallitsevan luonnonlait, ainoa keino, mitä ihmiset voivat tehdä, on oppia sopeutumaan luonnollisiin ilmastonmuutoksiin ja sään ääri-ilmiöihin; http://aveollila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252458-....

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Jonne Rinne voisi kansantajuistaa sen, ettei poliisi ole saanut tai ole saamassa lisäresursseja, vaan näillä toimenpiteillä olisi tarkoitus pysäyttää poliisien määrän totaalinen romahtaminen, jota alle 7000 poliisin putoaminen tarkoittaisi.

Poliiseja oli lukumääräisesti vuosikymmenet noin 7800-8000 miestä ja naista, kunnes lukumäärää ryhdyttiin systemaattisesti pudottamaan poliisin budjettia leikkaamalla. Tämä johti mm. koulutettujen poliisien työttömyyteen.

Nyt tilanne on kääntynyt toisin päin. Poliisin koulutusta nostettiin AMK tasolle, mikä osaltaan oli täysin tarpeetonta, koska poliisin kenttätyö ei edellytä akateemisia valmiuksia. Koulutusaika pidentyi ja siitä tehtiin opiskelijoille maksullista. Hakijamäärät romahtivat.

Samaan aikaan poliiseja eläköityy ja irtisanoutuu enemmän kuin mitä koulu puskee ulos. Yhtälö on kestämätön yhteiskunnan kannalta.

Se mitä poliisille on viime vuosina annettu, ei ole koskaan ollut lisää, vaan budjetin leikkauksia on kohtuullistettu. Vähällä siis mennään ja siitä huolimatta tilastollisesti asiat näyttäisivät julkisuudessa olevan kunnossa.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Vihapuhepoliisit aitoihin töihin.....

Pekka Iiskonmaki

''ilmastonmuutos''

Mihin katosi mammutit ja dinot?

Suomessa poliisit on pantu hoitamaan aivan epäolennaisia tehtäviä verrattuna esim. Viroon.

Esim. Suomen tullissa on liikaa väkeä ja lisäkoulutuksella sieltä joutaisi satoja poliisin hanttihommiin.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Tullissa on jo paljon poliisin peruskoulutuksen saaneita henkilöitä, jotka lienevät menettäneen uskonsa poliisiorganisaatioon. Sitä paitsi tulli maksaa parempaa palkkaa työntekijöilleen kuin poliisi.

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Kari Rajamäki kirjoittaa jo 2012 vuonna blogissaan. Kuinka kenttä poliisin toimintaa heikennetään.
Rajamäellä on ollut oikeansuuntainen huoli poliisin vähenemisestä.

http://karirajamaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/10301...
"Poliisihallituksesta on paisutettu poliisiylijohtaja
Paateron johdolla 187 henkilön palatsi. Myös poliisijohtaja Aaltomaan johtamaan poliisiosastoon perustettiin viime vuonna 10 uutta virkaa. Tämäkin olisi merkinnyt vähintään 15 kentän poliisia".

Samassa Kari Rajamäen jutussa "Saamani palaute poliisin kentältä vahvistaa syvää epäluottamusta poliisin johtoon ja sen kykyyn turvata mm. paikallinen poliisin palvelurakenne".

http://karirajamaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24900...

"Alueellisten ja pitkien etäisyyksien poliisin turvallisuustyötä heikensi myös päätös poliisihallituksen perustamisesta. Paateron palatsi paisui Poliisin hallinnon uudistuksen toteuttamisessa Porassa. Kaikille päälliköille ei riittänyt virkoja, mutta ne järjestettiin Paateron suojissa. Mm. Pirkanmaalle tuli kahdeksan apulaispoliisipäällikköä ja Pohjois-Karjalaan neljä. Osa jopa pääpoliisiaseman ulkopuolelle".

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Blogisti puhuu asiaa sekä virkavallan resurssoinnista, että ilmastonmuutoksesta.

http://hannusinivirta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251....

Toimituksen poiminnat